Aftrekposten

Er ontstaan altijd veel vragen omtrent de belasting en de aftrekposten. Leasenext heeft een overzicht voor jou gemaakt.

Wat is aftrekbaar bij financial lease?

De leasebedragen per maand zijn niet aftrekbaar. Wel zijn de volgende kosten aftrekbaar bij financial lease:

Btw en financial lease

Er kan alleen btw worden teruggevorderd bij de levering van de financial lease auto. Er wordt geen btw berekend over de leasebedragen per maand.

Wanneer kan ik de btw terugvorderen? De btw aangifte kan per maand of per kwartaal worden gedaan. Dit is afhankelijk van wat jouw bedrijf heeft aangegeven. Bij elk kwartaal btw aangifte vindt dit plaats in de volgende maanden: januari, april, juli en oktober. Dit kan worden gedaan via de belastingdienst.

Stel dat je de financial lease auto privé op naam zet, kan je de btw van de aanschafwaarde niet terugvorderen. Wel heb je dan geen bijtelling voor privégebruik.


Renteaftrek

De rente bij een financial lease is fiscaal aftrekbaar van de winst. Met een amortisatieschema (een overzicht van de gehele aflossing en rente) kan je jaarlijks de exacte rente aftrekken. Het leasebedrag is een vast bedrag en wijzigt dus niet. Daar los je op basis van annuïteiten af. De annuïteit betekent dat je steeds meer aflost in de loop van je financial lease contract.


Investeringsasftrek

Ook bestaat er de optie om gebruik te maken van de investeringsaftrek. Uiteindelijk wordt dan dus jouw belastbare winst lager waardoor je weer minder belasting betaalt.

Er zijn 3 soorten investeringsaftrek mogelijk:

  1. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  2. De Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  3. De Energie-investeringsaftrek (EIA).
De KIA wordt voornamelijk gebruikt bij bestelauto’s en taxi’s. De MIA is toepasbaar bij elektrische voertuigen en de EIA is van toepassing op energiebesparingsmaatregelen voor grotere bestelwagens en vrachtwagens.


Wanneer kun je de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een extra aftrekpost die geldt bij ondernemers die investeren in een nieuwe of gebruikte bestelauto.De hoogte van de aftrek is is maximaal 28% en is afhankelijk van de totale investeringen. In deze link bevindt zich de actuele data omtrent de KIA.

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2020

Investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan €2.400 0%
€ 2.401 t/m € 58,238 28% van het investeringsbedrag
€ 58.239 t/m € 107.848 € 16.307
€ 107.849 t/m € 323.544 € 16.307 verminderd met 7,56 % van het deela van het investeringsbedrag boven de € 107.848
meer dan € 325.533 0%


 Wanneer kun je de Milieu-investeringsaftrek (MIA) toepassen?

De milieu-investeringsaftrek is een aftrekpost die afhankelijk is van de soort auto die je least. Hoe beter de auto is voor het milieu/hoe duurzamer, hoe hoger de MIA. De investering moet echter wel voorkomen op de milieulijst. Deze vind je hier. Voor meer uitleg omtrent de MIA, lees hier verder.


Wat is de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)?

Met de VAMIL kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven kan je de fiscale winst verminderen en betaal je minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

De KIA, MIA en VAMIL zijn te combineren! Wel moeten de investeringen voorkomen op de eerder genoemde milieulijst.


Bijtelling

Wanneer je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaal je bijtelling. Als je onder de 500 kilometer per jaar blijft, dan hoef je bij financial lease geen bijtelling te betalen. De bijtelling wordt berekent door de belastingdienst op basis van een percentage van de cataloguswaarde. Het bedrag hangt af van de CO2 uitstoot van de auto. Bij elektrische auto’s is er een lagere bijtelling percentage om zo deze te stimuleren. De standaard bijtelling percentage is 22% en bij elektrische auto’s is dit in 2020 8%. Dit zal met de jaren gaan stijgen naar 22%.

Ook is er een maximum gesteld in de cataloguswaarde. Vanaf dit bedrag geldt er dan 22% bijtelling. Dit maximum staat in 2020 op €45.000,-.