Welke kosten zijn als ondernemer aftrekbaar bij een leasevoertuig?

Welke kosten zijn als ondernemer aftrekbaar bij een leasevoertuig?

Als zelfstandige ondernemer die veel onderweg is, is een betrouwbare auto onmisbaar. Bij Leasenext begrijpen we dat de keuze tussen kopen en leasen een belangrijke is. Daarom willen we je graag informeren over de aantrekkelijke fiscale voordelen van financial lease, zeker met de belastingregels van 2024 in Nederland.

Wat is financial lease?

Eerst een korte uitleg wat financial lease ook alweer is. Met financial lease word je economisch eigenaar van het voertuig, wat betekent dat het voertuig op de balans van je onderneming staat. Dit opent de deur naar verschillende fiscale aftrekposten. Hieronder vind je de voornaamste voordelen van financial lease voor jou als ondernemer.

1. BTW-teruggave

Is je onderneming btw-plichtig? Dan heb je het recht om de btw van je leaseauto terug te vorderen. Dit kan maandelijks of per kwartaal. Een andere optie is om de btw in één keer te claimen bij je volgende belastingaangifte. Dit levert een directe besparing op.

2. Renteaftrek

Bij financial lease betaal je rente over het leasebedrag, net als bij een zakelijke lening. Het goede nieuws is dat je deze rente jaarlijks mag aftrekken van je winst. Door gebruik te maken van een amortisatieschema, kun je nauwkeurig berekenen hoeveel rente je maandelijks betaalt en dit vervolgens verrekenen bij je belastingaangifte.

3. Investeringsaftrek

Als ondernemer profiteer je van de investeringsaftrek bij aanschaf van bedrijfsmiddelen, zoals je leaseauto. Deze aftrek verlaagt je winst en dus de te betalen zakelijke belasting. De investeringsaftrek bestaat uit drie regelingen: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek. Let op: je kunt niet tegelijkertijd profiteren van de energie- en milieu-investeringsaftrek.

4. Afschrijving

Een auto die je via financial lease verkrijgt, wordt gezien als bedrijfsmiddel, waarop je kunt afschrijven. De berekening: verdeel de kosten over de gebruiksduur van de auto en trek jaarlijks twintig procent van deze kosten fiscaal af. Dit vermindert je winst, waardoor je minder belasting betaalt.

5. Onderhoud en reparaties

Deze kosten omvatten alles wat nodig is om je leaseauto in goede staat te houden. Denk aan regulier onderhoud, reparaties, vervanging van onderdelen zoals banden, en eventuele services. Deze uitgaven zijn aftrekbaar omdat ze essentieel zijn voor de bedrijfsvoering en het behoud van je bedrijfsmiddel.

6. Verzekering en belasting

De kosten voor het verzekeren van je leaseauto zijn volledig aftrekbaar. Dit omvat zowel de aansprakelijkheidsverzekering als een eventuele aanvullende cascoverzekering. Daarnaast zijn ook de wegenbelasting en andere heffingen die je betaalt voor de auto aftrekbaar.

7. Brandstof- en parkeerkosten

De kosten voor brandstof zijn aftrekbaar, mits de auto zakelijk wordt gebruikt. Dit is een belangrijke post, vooral als je veel onderweg bent voor je bedrijf. Kosten voor parkeren tijdens zakelijke ritten zijn ook aftrekbaar. Dit omvat parkeergelden bij klantbezoeken, parkeren bij stations of luchthavens tijdens zakelijke reizen, en andere parkeerkosten die direct gerelateerd zijn aan de bedrijfsactiviteiten.

8. Tol en Vignetten

Kosten voor tolwegen, tunnels, bruggen, en vignetten die nodig zijn voor zakelijke reizen binnen en buiten Nederland zijn aftrekbaar.

9. Leasekosten

Naast de afschrijving van de auto zijn ook de daadwerkelijke leasekosten aftrekbaar. Dit zijn de periodieke betalingen die je doet voor het gebruik van de leaseauto.

Let op: Er zijn uitzonderingen

De bovenstaande fiscale voordelen zijn niet voor elke situatie van toepassing. De Belastingdienst stelt dat bepaalde kosten niet aftrekbaar zijn als je leaseauto niet wordt ingezet voor zakelijke doeleinden. Het is cruciaal dat je leaseauto daadwerkelijk voor je bedrijf wordt gebruikt om in aanmerking te komen voor deze voordelen. Een niet-zakelijk gebruik, zoals door een vriend die niet bij je bedrijf in dienst is, geeft geen recht op deze fiscale voordelen. Voor gemengd gebruik (zakelijk en privé) moet je de kosten splitsen.

Bij Leasenext helpen we je graag met het optimaal benutten van de financiële voordelen van financial lease. We begrijpen dat als zelfstandig ondernemer elke besparing telt, en onze lease-experts staan klaar om je door het proces te begeleiden. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe je als ondernemer het maximale uit je leasevoertuig kunt halen!

Aanbevolen artikelen
Zero-emissie zones vanaf 2025: Wat betekent dit voor jouw onderneming?

  20 feb   Dennis

Zero-emissie zones vanaf 2025: Wat betekent dit voor jouw onderneming?

Ben je al voorbereid op de zero-emissie zones die vanaf 2025 in Nederland worden ingevoerd? Bij Leasenext begrijpen we dat dit veel vragen oproept. Laten we samen ontdekken wat dit voor jou betekent en hoe je jouw bedrijf hierop kunt voorbereiden.

Wat zijn zero-emissie zones?

In 2025 introduceren 29 Nederlandse gemeenten zero-emissie zones. Dit zijn delen van steden waar vervuilende bestelbussen en vrachtwagens niet meer welkom zijn. Het doel is om de uitstoot van fijnstof en CO2 in deze steden te verminderen. Dit betekent dat jouw bedrijfsvoertuigen vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn om deze zones binnen te rijden.

Wie worden beïnvloed door deze regeling?

Deze regeling is van toepassing op jou als je stadslogistiek uitvoert met vrachtverkeer, bedrijfsbussen of bestelwagens. Particuliere voertuigen vallen buiten deze regeling.

Locaties van de zero-emissie zones

Deze zones worden voornamelijk ingevoerd in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar ook in kleinere steden zoals Gouda, Dordrecht en Leiden. De exacte data en locaties van invoering verschillen per stad.

Overgangsregelingen

Om de overstap voor jou als ondernemer gemakkelijker te maken, zijn er overgangsregelingen. Deze regelingen bieden tijdelijke toegang tot de zones voor bepaalde emissieklassen en bieden uitzonderingen voor specifieke voertuigen, zoals oldtimers en rolstoeltoegankelijke voertuigen.

Milieuzone versus zero-emissiezone

Het verschil tussen een milieuzone en een zero-emissiezone is belangrijk om te begrijpen. Milieuzones richten zich op het weren van oude diesels, terwijl zero-emissiezones zich specifiek richten op emissievrij vracht- en bedrijfsverkeer.

Wat betekent dit voor jou?

Als zelfstandige ondernemer moet je rekening houden met deze veranderingen. Het is tijd om na te denken over de toekomst van je bedrijfswagens. Overweeg de overstap naar elektrische voertuigen, niet alleen voor toegang tot deze zones, maar ook voor lagere brandstofkosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Gelukkig zijn er diverse subsidieregelingen beschikbaar voor de aanschaf van emissieloze vracht- en bestelauto’s, evenals laadpalen. Deze bieden financiële ondersteuning bij het overschakelen naar duurzame mobiliteitsoplossingen.

Persoonlijk advies van Leasenext

Wij begrijpen dat de overstap naar een elektrische bedrijfsauto een grote stap is. Voor persoonlijk, vrijblijvend advies zijn onze lease adviseurs altijd bereikbaar.

Neem een kijkje op onze website voor ons uitgebreide aanbod aan elektrische bedrijfswagens. Met deze informatie en onze ondersteuning kun je een weloverwogen beslissing nemen over jouw bedrijfsvoertuigen en klaar zijn voor de toekomstige zero-emissie zones. 

Samen werken we aan een duurzamere mobiliteit voor jouw onderneming!

Lees meer
In 2025 verdwijnt de bpm-vrijstelling voor bestelauto's

  19 feb   Dennis

In 2025 verdwijnt de bpm-vrijstelling voor bestelauto's

Sta je op het punt een bestelauto aan te schaffen? Dan is het essentieel om te weten dat er in 2025 iets belangrijks verandert: de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s verdwijnt. 

Wat is Bpm eigenlijk?

'Bpm' staat voor 'Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen'. Elke auto die in Nederland geregistreerd wordt, is onderhevig aan bpm. Echter, bestelauto’s waren hier tot nu toe van vrijgesteld. Deze uitzondering verdwijnt echter vanaf 2025, waardoor je als ondernemer dezelfde bpm betaalt als voor personenauto's.

Verandering per 1 januari 2025

Vanaf 2025 verandert de belasting op bestelauto’s. Tijdens Prinsjesdag 2022 werd aangekondigd dat ondernemers vanaf 1 januari 2025 Bpm moeten betalen bij de aankoop van een nieuwe bestelauto. De hoogte van deze belasting hangt af van de CO2-uitstoot. Echter, volledig elektrische bestelauto’s blijven vrijgesteld.

Je hebt tot en met 31 december 2024 nog de kans om te profiteren van de huidige Bpm-vrijstelling. Voldoe je aan de voorwaarden van de ondernemersregeling? Dan is het slim om hier gebruik van te maken.

Overstappen op een elektrische bestelauto

Met de strengere regelgeving rond milieu- en zero-emissiezones in steden, wordt de overstap naar elektrische bestelauto’s steeds interessanter. Dieselbestelauto's zullen binnenkort steeds minder welkom zijn in de stad, terwijl elektrische auto's toegang blijven houden. Bovendien betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting voor elektrische (bestel)auto’s. Het aanbod van elektrische bestelauto’s in Nederland neemt ook toe, wat meer keuze biedt. Neem gerust een kijkje in ons aanbod van elektrische bestelauto’s.

Bij Leasenext begrijpen we dat deze veranderingen veel vragen kunnen oproepen. We staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het kiezen van de bestelauto die het beste bij jouw onderneming past. Ontdek ons uitgebreide aanbod aan elektrische bestelauto’s en maak de keuze die niet alleen goed is voor jouw bedrijf, maar ook voor het milieu.

Lees meer
Ontdek de 6 beste rittenregistratie apps voor zakelijke ritten van 2024

  12 feb   Dennis

Ontdek de 6 beste rittenregistratie apps voor zakelijke ritten van 2024

Wij weten dat je tijd kostbaar is en dat je elke kilometer telt. Met de snelle vooruitgang in technologie, zijn rittenregistratie apps een onmisbaar hulpmiddel geworden. Veel nieuwere voertuigen hebben vaak al een registratiemogelijkheid zelf ingebouwd, maar oudere voertuigen nog niet. Daarom hebben we een lijst samengesteld van de 7 beste rittenregistratie apps van 2024. Deze apps zijn niet alleen handig, maar zullen je leven zoveel makkelijker maken. Laten we samen ontdekken welke app het beste bij jouw unieke rijstijl past!

1. MileMaster Pro

MileMaster Pro staat bovenaan onze lijst vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en geavanceerde functies. Stel je voor: je stapt in je auto, en je ritten worden automatisch geregistreerd. Dat is Mileage Master voor je. Deze app biedt automatische rittenregistratie, waarbij elke reis nauwkeurig wordt gelogd. De app onderscheidt automatisch zakelijke en privéritten, en genereert moeiteloos gedetailleerde rapporten voor je belastingaangifte.

2. RouteLog Pro

RouteLog Pro is ideaal voor ondernemers die waarde hechten aan gedetailleerde rapportage. Deze app geeft je gedetailleerde logs van elke rit en werkt samen met veelgebruikte boekhoudsoftware, wat een groot pluspunt is voor je administratie.. Nooit meer uren kwijt aan het overzetten van data. En met de real-time tracking weet je altijd precies waar je aan toe bent. 

3. DriveTracker

DriveTracker is een favoriet voor bestuurders die op zoek zijn naar een eenvoudige, maar effectieve oplossing. Het herkent jouw vaste routes en bespaart je tijd bij het loggen. Deze app blinkt uit in het automatisch bijhouden van ritten. Het gebruiksgemak maakt DriveTracker een uitstekende keuze voor iedereen die snel en efficiënt zijn ritten wil loggen.

4. Journey Journal

Journey Journal is perfect voor de technologie-liefhebbende bestuurder. Met zijn innovatieve functies, zoals spraakherkenning en interactieve dashboards, maakt deze app rittenregistratie niet alleen efficiënt, maar ook aangenaam. De app biedt ook gepersonaliseerde inzichten die kunnen helpen bij het optimaliseren van rijroutes en brandstofverbruik.

5. AutoLogg Advanced

AutoLogg Advanced is ontworpen voor degenen die behoefte hebben aan uitgebreide functionaliteit. Deze app biedt geavanceerde trackingopties, inclusief de mogelijkheid om onderhoudsintervallen en brandstofkosten bij te houden. De uitgebreide rapportagefunctionaliteit maakt het een uitstekende keuze voor bedrijven die diepgaande analyses van hun wagenpark nodig hebben.

6. SmartMiles

SmartMiles is een geweldige keuze voor milieubewuste bestuurders. Deze app biedt niet alleen nauwkeurige rittenregistratie, maar geeft ook inzichten in CO2-uitstoot. SmartMiles helpt bestuurders bewuster te worden van hun impact op het milieu en stimuleert duurzamer rijgedrag.

7. BusinessDrive Sync

Last but not least, BusinessDrive Sync. Deze app integreert moeiteloos met verschillende bedrijfssystemen, waardoor rittenregistratie een naadloos onderdeel wordt van je dagelijkse bedrijfsvoering. Met functies zoals automatische ritclassificatie en aangepaste rapportages, is BusinessDrive Sync de ideale tool voor de drukke ondernemer.

Conclusie

We hopen dat deze lijst je helpt om de perfecte app te vinden voor jouw zakelijke autoritten. Vergeet niet, een goede rittenregistratieapp is niet alleen een hulpmiddel voor belastingaangifte, maar ook een stap naar efficiënter en kostenbesparend rijden. Probeer een van deze top 6 rittenregistratieapps uit en ervaar zelf het gemak en de efficiëntie die ze bieden. Voor meer informatie over onze lease-opties of advies over het beheren van je wagenpark, staan wij altijd voor je klaar.

Lees meer